2019. április 29., hétfő

Önéletrajz napjainkban, avagy hogyan írjunk önéletrajzot? - 2. rész

Az önéletrajzok jelentős változáson és átalakuláson mentek keresztül az elmúlt években, csakúgy, mint az álláskeresés. A mostani sorozatunkban az önéletrajzokat vesszük nagyító alá. Az önéletrajzokkal kapcsolatos sorozatunk első részében azokról az információkról írtunk, melyeket szerencsésebb kihagyni önéletrajzunkból, a jelenlegiben pedig azon szarvashibákra hívjuk fel a figyelmet, melyek rontják esélyeinket egy kiválasztási folyamatnál. 



1) fénykép

Manapság már arról is megoszlanak a vélemények, hogy egyáltalán kell-e fotót tenni a CV-be, hiszen így annak a veszélynek is ki van téve a pályázatunk, hogy nem találnak minket szimpatikusnak, pedig a szakmai tapasztalatunk alapján jó esélyekkel indulnánk. Általában véve viszont szokás képet tenni az életrajzunkba.  Az első, amit egy önéletrajzon a toborzó megnéz, az a fotó. Nagyon leegyszerűsítve azt is mondhatjuk, hogy ezen áll, vagy bukik az, hogy behívnak-e minket interjúra, vagy nem, ugyanis sok mindent elárul rólunk. A képnek professzionalizmust kell sugallnia. A szelfi, a nyaralós kép, az esküvői fotó,  a levágott fotó, a ballagási tablókép negatív benyomást tesz arra, aki elbírálja a beérkező önéletrajzokat. Törekedjünk profi, megnyerő, aktuális ( tehát nem sok évvel ezelőtt készített) fénykép használatára. Ez igazán nem nagy áldozat a siker érdekében. 


2) email cím

A XXI. században a kommunikáció javarészt online történik, így elengedhetetlen, hogy legyen email címünk. Könnyen abba a hibába eshetünk, hogy nem tulajdonítunk nagy jelentőséget a megadott email címnek, pedig ennek is meggyőzőnek és professzionálisnak kell lennie. A legbiztosabb, ha a kereszt és a vezetéknevünkből állítjuk össze. Javasolt kerülni a becenevek alkalmazását az email címben. Hatalmas hiba az is, ha a jelenlegi munkahelyünkön használt céges email címet adjuk meg értesítési címként. 



3) nyelvtani hibák

Kis erőfeszítés, kevés befektetett energia, pozitív benyomás. Természetes, hogy gépelés közben elütünk betűket, viszont mielőtt pályázunkat beküldjük egy állásra, javasolt többször is átfutni az önéletrajtzunkat, és kijavítani a helyesírási hibákat valamint az elütéseket.


4) igénytelen szerkesztés

Természetes, hogy már az önéletrajzunkkal is ki szeretnénk tűnni a jelöltek közül, ezért próbáljuk minél egyedibb köntösbe bújtatni a szakmai tapasztalatunkat. Emiatt alapvető önéletrajzsablon szinte alig használatos. Az egyéni szerkesztés valóban megnyerő lehet, viszont arra ajénlatos figyelni, hogy ne egyszerű vázlatos felsorolást tartalmazzon a CV-nk, hanem egy igényesen szerkesztett, áttekinthető és könnyen olvasható adathalmazt. 


5) nem helyes adatok

Arra mindig nagyon figyeljünk oda, hogy a kapcsolattartási információk helyesek legyenek, és még ennél is fontosabb, hogy a sajátunkat adjuk meg. Olyat, amin csak minket tudnak elérni, és senki más nem férhet hozzá. A mobiltelefonszám ezért is sokkal szerencsésebb egy vezetékes számnál, különösen akkor, ha az a jelenlegi munkahelyünké. Az email cím esetén arra kell figyelnünk, hogy ne legyen elírás benne, hogy biztosan el tudjanak érni minket.



Az önéletrajzokkal kapcsolatos sorozatunk első része itt olvasható el.

Ha nem akar lemaradni a HR legfontosabb híreiről, kövessen minket közösségi oldalainkon, Facebook-on és LinkedIn-en, vagy lépjen velünk kapcsolatba.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése