2019. április 25., csütörtök

Önéletrajz napjainkban, avagy hogyan írjunk önéletrajzot? - 1. rész

Az önéletrajzok jelentős változáson és átalakuláson mentek keresztül az elmúlt években, csakúgy, mint az álláskeresés. A mostani sorozatunkban az önéletrajzokat vesszük nagyító alá. Első blogbejegyzésünkben azokról az információkról fogunk részletesen beszélni, melyeket nem szerencsés beleírni egy önéletrajzba.





Nem is olyan sok évvel ezelőtt az önéletrajzok egyet jelentettek egy megszövegezett levéllel. Ezeket váltotta fel az ,,amerikai típusú" önéletrajz, mely felsorolásszerűen tartalmazta a jelölt iskoláit, munkahelyeit és egyéb ismereteit. A CV-k evolúciójában nagyon fontos elem lett ( és a mai napig az) az egyéniség, vagyis a jelölt azon tulajdonsága, vagy tulajdonságai, mellyel vagy melyekkel pozitív irányba tűnhet ki a többi pályázó közül. Ennek sajnos megvan az a veszélye is, hogy az egyediség mellett túl sok információt oszt meg a jelölt az önéletrajzában, olyanokat is, amelyek nem relevánsak a betöltendő pozícióval kapcsolatban. A teljesség igénye nélkül íme 5 információ, melyeket jobb kihagyni a pályázatból:


1) a túl részletes személyes adatok

Tanácsos azokat az információkat megadni, melyek elengedhetetlenek a pályázatunk szempontjából, és ugyanilyen fontos azon adatok mellőzése is, melyekből hátrányulnk származhat, vagy egyáltalán nem fontosak. Nélkülözhetetlen megadnunk azon adatainkat, melyeken az állást kínáló cég kapcsolatot tud velünk létesíteni, mint például a  telefonszámunk és az email címünk. Habár a lakcímünk is alkalmas a kapcsolattartásra hagyományos levél formájában, mégsem szerencsés beleírni az életrajzba. Előfordulhat ugyanis, hogy emiatt hátrányba kerül a pályázatunk más jelöltekével szemben. Nem releváns információ az sem, hol születtünk, hiszen könnyen lehet, hogy már nem ott élünk, és ez szintén hátrányt jelenthet a kiválasztási folyamatban, ráadásul a pozícióhoz kapcsolódó kompetenciáinkra sincs semmilyen befolyással.


2) általános iskola

Az általános iskola megadása a tanulmányoknál csak az esetek nagyon kis százalékában releváns, hiszen csak azok a tanulmányok számítanak érdemben egy álláspályázatnál, melyek a betöltendő pozícióhoz szorosan kapcsolódnak. Az általános iskola nem tartozik ezek közé. Manapság a kompetenciák és a szakmai tapasztalat azok a tényezők, mely döntően befolyásolják a munkáltató döntését, nem pedig az, hogy milyen iskolákban tanult a jelölt.


3) a nem releváns tanulmányok

Nem csak az általános iskolát szükségtelen megemlíteni egy önéletrajzban,  a pozíció leírásához nem kapcsolódó iskolák, képzések is mellőzhetők. Könnyen előfordulhat, hogy több végzettséggel is rendelkezünk több különböző területen, azonban szakmai tapasztalatunk nem kapcsolódik ezek mindegyikéhez. Tanácsos tehát azokra fókuszálni, melyek szorosan kapcsolódnak a betöltendő pozícióhoz, vagy elősegítették a pozíció betöltéséhez szükséges szakmai tapasztalat és tudás megszerzését.


4) az összes eddigi munkahelyünk

Tévedés azt állítani, hogy tapasztaltabbnak tűnünk akkor, ha eddigi karirerünk összes munkahelyét felsoroljuk, még azokat is, melyek teljesen más szakterülethez tartoznak, mint ahová a pályázatunkat beadtuk.  Ha az általunk megpályázott pozíció, vagy munkakör betöltéséhez szükséges tapasztalatunkat hasonló területe(ke)n és munkakör(ök)ben szereztük, szerencsésebb csak ez(eke)t felsorolni - a feladatok részletezésével.



5) rövid ideig végzett munkák

Kicsit talán kapcsolódik az előző ponthoz, azonban külön foglalkozunk vele, mert más megvilágításban szeretnénk megvizsgálni a kérdést. A rövid ideig, mindössze néhány hétig vagy hónapig végzett munkák felsorolása vagy említése abban az esetben elengedhetetlen az önéletrajzunkban, ha egy olyan szakmai kompetencia megszerzését eredményezte, mely kiemeli pályázatunkat a többi jelölt anyaga közül. Ahogy korábban is említettük, a rengeteg munkahely nem a széleskörű szakmai tapasztalatunkról árulkodik elsősorban. Akár azt a benyomást is keltheti a munkáltatóban, hogy nem tudunk vagy nem is akarunk sokáig egy munkahelyen dolgozni.


Az önéletrajzokkal kapcsolatos sorozatunk következő részében azon hibákat fogjuk elemezni, melyeket ha elkövetünk az önéletrajzunkban, jelentősen rontjuk saját pályázati esélyeinket.


Ha nem akar lemaradni a HR legfontosabb híreiről, kövessen minket közösségi oldalainkon, Facebook-on és LinkedIn-en, vagy lépjen velünk kapcsolatba.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése