2019. május 6., hétfő

Önéletrajz napjainkban, avagy hogyan írjunk önéletrajzot? - 3. rész

Az önéletrajzok jelentős változáson és átalakuláson mentek keresztül az elmúlt években, csakúgy, mint az álláskeresés. A mostani sorozatunkban az önéletrajzokat vesszük nagyító alá. Az önéletrajzokkal kapcsolatos sorozatunk első részében azokról az információkról írtunk, melyeket szerencsésebb kihagyni önéletrajzunkból, a másodikban az önéletrajzokban elkövethető hibákról, melyek rontják esélyeinket. A mostani részben az önéletrajzzal kapcsolatos tévhiteket vesszük nagyító alá.



1) nem derül ki, ha hamis adatok szerepelnek az önéletrajzban

Természetesen ez nem igaz. A toborzók azért toborzók, hogy tisztában legyenek azzal, hogy mely információk hitelesek egy életrajzban, és melyek színezik ki a valóságot. Ugyanígy a hazugságok is szembetűnnek, ezért nem érdemes a saját hitelünket és megítélésünket ezekkel rontani. Ha nem első olvasáskor, akkor az első találkozáskor, vagy az interjú folyamat során szembesül vele a toborzó. Füllentés helyett próbáljuk azon tulajdonságainkat és képességeinket kiemelni, melyekkel valóban rendelkezünk.

2) A toborzó az elejétől a végéig elolvassa az életrajzodat

Valóban elolvassa, de nem elsőre. Ha egy olyan pozícióra pályázunk, melyre feltételezhetően rajtunk kívül még nagyon sokan, valószínüleg nem fog minden beérkező életrajzot az elejétől a végéig első alkalommal végigolvasni, csak átfutni. Ezért nagyon fontos kiemelni a megpályázott pozícióval releváns információkat a CV-ben, hiszen a toborzók kulcsszavakat keresnek az önéletrajzokban. A saját pályázati esélyeinket javítjuk ezzel. Ha interjúra hívnak minket azért, mert a pályázatunk tartalma meggyőzte a toborzókat, garantáltan minden információt el fognak olvasni, amit az életrajz tartalmaz.


3) fontos megemlíteni az MS office ismereteket

Abszolút nem fontos. A mai modern világban ez szinte már alapvető elvárás, hogy felhasználói szinten kezelni tudjuk a szövegszerkesztőt, a táblázatkezelőt, vagy a levelezőrendszert. Abban az esetben, ha kiemelkedő ismereteink, vagy a felhasználói szintnél mélyebb tudásunk van az office alkalmazásokkal kapcsolatosan ( Itt nem elsősorban arra gondolunk, hogy profin meg tudunk-e  szerkeszteni egy szöveget, vagy el tudunk-e küldeni egy levelet.) természetesen beleírhatjuk az önéletrajzba, ám ez esetben javasolt mindezt részletezni. 


4) jó ötlet minden, az álláshirdetésben elvárt kompetenciát megemlíteni az életrajzban

Természetes, hogy vannak olyan tulajdonságaink, melyeket szeretnénk önéletrajzunkban kiemelni, azonban nem javasolt csak és kizárólag olyan kompetenciákat és
tulajdonságokat felsorolni, melyek az álláshirdetésben is szerepeltek. Mindez nagyon könnyen szemet szúrhat annak, aki elbírálja a pályázatunkat. Ettől ugyanis nem fogunk jobb színben feltűnni senki előtt.  Szakmai tapasztalatunk minden esetben jobban dominál. 


5) minél hosszabb egy CV, annál jobb

Csak úgy, mint a többi állítás, ez sem igaz. Egy optimális önéletrajz hossza 2 A/4-es oldalban van maximalizálva, ebbe minden lényeges információnak bele kell férnie. Rövidebb lehet, de hosszabb nem, mert nem fogják akarni elolvasni. Ne feledjük: nem tűnünk sem tapasztaltabbnak, sem alkalmasabbnak attól, ha hosszú az önéletrajzunk.



+1) a motivációs levél ugyanaz, mint a CV, csak szövegesen

Természetesen ez sem igaz. A motivációs levélnek az elhivatottságunkat, és a motivációnkat kell tükröznie. Hiba azt hinni, hogy ha kétszer írjuk le, mennyire jó csapatjátékosok vagyunk, hamarabb elhiszik. Javasolt a motivációs levelet a pozícióhoz igazítani,  és nem egy sablonos írományt beküldeni. És ne feledjük: a motivációs levél nem arra való, hogy azokat az információkat írjuk le benne, amik az önéletrajzunkba helyhiány miatt már nem fértek bele.



Az önéletrajzzal kapcsolatos sorozatunk első része itt, a második itt olvasható.


Ha szívesen olvasna a jövőben is a HR trendekről és hírekről, kövessen minket a közösségi csatornáinkon, Facebook-on és LinkedIn-en is, vagy látogasson el weboldalunkra!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése