2019. május 17., péntek

A szabadságigények kezelése, avagy hogyan kerülhetők el az ebből adódó kellemetlenségek


A szabadságkérelmek elbírálásánál nagyon fontos, hogy a vállalkozás sikerességét és gördülékeny működését ne veszélyeztesse semmi, így nagyon nehéz mindenki szabadságigényét figyelembe venni, még akkor is, ha ez legalább ugyanolyan fontos cél, mint a gördülékenység. Hogyan előzhető meg az utolsó pillanatokban beérkező szabadságigénylések elbírálásából adódó kellemetlenség? Íme, néhány tipp:


1. Előretervezés
Ideális esetben van egy éves szabadság-naptár, ahol a kollégák előre beírhatják a tervezett szabadságaikat. Érdemes havi, kéthavi rendszerességgel emlékeztetni a munkavállalókat a szabadságtervezésre. Így elkerülhető az, hogy két dolgozó (azonos szervezeti egységből) ugyanakkorra tervezze a szabadságot.


2. Kommunikáció 

Bármennyire is szeretnénk elkerülni, sajnos előfordul, hogy nem mindenki tudja akkor kivenni a szabadságát, amikor szeretné, hiszen nagyon sok mindenre tekintettel kell lenni ilyenkor. A munkavállalók tudják, hogy nem lehet egyszerre mindenki szabadságon, különösen akkor, ha azonos szervezeti egységben, netán azonos munkakörben dolgozik 2 vagy több ember.  Ezért kiemelten fontos az ezzel kapcsolatos kommunikáció: ha a munkavállalóknak lehetőségük van egymással is megbeszélni a szabadsággal kapcsolatos kérdéseket, kisebb valószínűséggel kell a munkáltatónak meghozni a nem mindenki számára szimpatikus, végső döntést.


3. Rugalmasság

Minden jó, ha a vége jó - tartja a mondás. Azonban az idáig vezető úton is sok minden múlik. ha a munkáltató rugalmasan áll a szabadságkiadáshoz, a munkavállalók is úgy fognak az igényléshez. Természetesen vannak kivételek, de mindenki akkor jár a legjobban, ha nem kell nemet mondani, vagy újra tervezni mindent.


4. A biztos megoldás: #hrMaster

A fenti lépések egyben is megtehetők. A hrMaster szabadságtervező moduljának segítségével a munkaadó azonnal értesül a munkavállalók szabadságigényléséről, és a munkavállaló is azonnal email üzenetet kap arról, hogy a kérelmét jóváhagyták, vagy elutasították. Az azonos szervezeti egységhez tartozó dolgozók látják egymás szabadságigényét, így sokkal könnyebb tervezni, és nem kell állandóan a kollégákat kérdezgetni, hogy ki, mikor tervez szabadságra menni. A papír alapú szabadságmenedzsment kiváltható a hrMasterrel. A munkavállalónak nem kell a főnököt üldözni, hogy bírálja el az igényt, még a munkaadó minden egyes beérkező igényt kényelmesen, akár mobiltelefonról is elbírálhat. ha kérdése van a modullal kapcsolatban, lépjen velünk kapcsolatba.



Kövessen minket közösségi csatornáinkon, Facebook-on és LinkedIn-en is!




inspiráció és forrás: https://www.insperity.com/blog/how-to-handle-holiday-vacation-requests/
Borítókép: #evolutionconsulting

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése