2015. július 6., hétfő

5 tényező, ami segít a munkahelyi lojalitás kialakításában

Gondolkozott már azon, hogy milyen tényezők játszanak kiemelt szerepet a munkavállalók elkötelezettségében?

Egy olyan vállalati kultúra kiépítése, amely magához vonzza a tehetséges munkavállalókat és segít is megtartásukban, nagyon nehéz feladat. 


Ismerje meg azokat a meghatározó tényezőket, amelyek hozzájárulnak munkavállalói elkötelezettség kialakításában!

A munkavállalói és a vállalati értékek összhangja

Az egyik legfontosabb kérdés, amelyet fel kell tenni a HR-eseknek magukban az új munkavállaló kiválasztásakor, hogy mennyire illeszkedik a jelölt a vállalati kultúrába, illetve mennyire alkalmas az adott munkakör ellátásához. A jelölt kompetencia hiányosságainak javítására van lehetőség különböző tréningekkel, viszont egy személy attitűdjeit megváltoztatni már nagyobb kihívás. Rendkívül fontos, hogy a vállalat, illetve a munkavállaló hasonló értékekkel rendelkezzen, megvalósuljon az egyéni és a vállalati célok összhangja. Azok a munkavállalók, akik azonosulnak a vállalat által képviselt értékkel, megértik, hogy az ő tevékenységük hogyan járul hozzá a vállalati kultúra és márka kiépítéséhez.

Megfelelő munkahelyi kapcsolatok

Az elégedettségben fontos szerepet töltenek be az emberi kapcsolatok is, amelyre minden munkavállalónak szüksége van a munkahelyen is, legyen szó baráti vagy üzleti kapcsolatokról. Mindenki olyan emberekkel veszi magát körül szívesen, akire szinte családtagként tekinthet, illetve a munkahelyen olyan törődő kollégákkal, akikkel jól kijön és élvezi az együtt töltött munkaórákat. Éppen ezért fontos, hogy a vállalat biztosítson olyan eseményeket, összejöveteleket, amelyeken a kollégák jobban megismerkedhetnek, illetve személyes vagy formális kapcsolatokat építhetnek ki egymással.

A „valahova” való tartozás érzése

Az alapvető értelmezése ennek a „kifejezésnek”, hogy a munkavállalókkal tudatni kell, hogy a menedzsment törődik velük, és jövőjükkel. Ez azt jelenti, hogy munkavállalóit első kézből tájékoztassa a vállalattal kapcsolatos információkról, kerülje el, hogy más csatornából tájékozódjanak a vállalat ügyeiről. Munkavállalói a legnagyobb szövetségesei, vonja be őket a döntéshozatalba, törődjön minden egyes alkalmazottjával egyenlően.

Az elismerés kultúrájának fejlesztése

Ami az elkötelezettséget még inkább növeli munkavállalói oldalon az nem más, mint a munkáért járó elismerés, amely olykor még a fizetéstől is fontosabb. Egy kiváló munkahelyen éreztetik a munkavállalókkal, hogy a kemény munka és a kimagasló teljesítmény megbecsülést és elismerést hoz magával. Az informális elismerés, mint a vállveregetés vagy egy „köszönöm” is hozzájárul a széleskörű elismerési program kiépítéséhez. Azok a vezetők, menedzserek, akik elismerik alkalmazottjaik munkáját, azok követendő példát is mutatnak egyben. Tehát egy megfelelő munkahely jutalmazza a kemény munkát, és biztosítja a munkavállalóknak a karrierben való előrelépését, a ranglétrán való felemelkedést.

„Büszke vagyok” a munkahelyemre érzés megteremtése

Minden vállalat elsődleges küldetése mögött az áll, hogy munkavállalói büszkék legyenek munkahelyükre, arra a helyre, ahol nap, mint nap dolgoznak. Ennek azért van kiemelt jelentősége, mert az elégedett munkavállalók azok, akik a vállalat pozitív népszerűségéhez hozzájárulnak, és segítenek egy „trendi” munkáltatói márka kiépítésében. Egy vállalatnak tudnia kell, hogy milyen hatással van környezetére, és ehhez milyen módon járulnak hozzá munkavállalói.

Kép: stockimages, FreeDigitalPhotos.net

Kérdése van? Vegye fel velünk a kapcsolatot!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése