2020. január 24., péntek

4 interjúkérdés, ami segíthet a legalkalmasabb jelölt kiválasztásában


Nincs két egyforma állásinterjú, minden HR szakember más és más szempontok alapján állítja össze az interjúkérdéseket, majd választja ki a jelöltek közül a legmegfelelőbbet. Van azonban 5 kérdés, amit nem biztos, hogy alkalmaznak, pedig jelentős mértékben támogatná a minden szempontból legtökéletesebb munkaerő megtalálását.




Mielőtt rátérnénk a kérdésekre, nézzük meg, mi a probléma azzal a ma már tipikusnak nevezhető interjúkérdéssel, hogy a ,,Mik az Ön gyengeségei?” típusú kérdésekkel mi a probléma. A kérdés fontos, és az erre adott válasz is fontos, azonban legalább ennyire kiszámítható is, ugyanis a jelöltek nem szívesen fedik fel a valódi gyengeségeiket, ehelyett olyan válaszokat fognak adni, hogy részletorientált”, vagy ,,túl aprólékosan dolgozom”, melyek valójában pozitív tulajdonságok. 
A jelölt karakteréről, jelleméről és személyiségéről képet adó kérdések, és az ezekre adott válaszok azonban segítenek a legjobb döntésben, vagyis a minden szempontból legjobb jelölt megtalálásában és kiválasztásában.

1) ,,Melyik az a két jellemvonás, amit a szülei tanítottak Önnek, és mindenképpen szeretné, ha majd a gyerekei is rendelkeznének velük?”

Ez a kérdés rávilágít azokra a dolgokra, amelyeket a jelölt a legjobban értékel. Ha valóban mély és tartalmas választ szeretnénk hallani, meg lehet kérni a válazadót, hogy fejtse ki jobban az adott választ. 


2) ,,Mennyi 25 * 25?

Ennél a kérdésnél nem az a lényeg, hogy a jelölt pontos választ tud-e adni a kérdésre és gyorsan, valamint eredményesen számol fejben, hanem hogy hogyan reagál a hirtelen felmerülő problémára: dühösen, vagy támadóan? Esetleg kihívásként tekintenek rá és megpróbálják a legjobb tudásuk szerint megoldani a feladatot? A munkavállalók munkavégzés közben is szembesülhetnek ilyen akadályokkal. Az erre a kérdésre adott reakció megvilágítja azt is, hogy éles helyzetben hogyan kezelnék a hasonló kihívásokat. 


3) ,,Nevezzen meg 3 személyt az életedben, akik életére pozitív hatással voltál. Mit mondanának Önről, ha holnap felhívnám őket?”

Ez a kérdés sokkal hasznosabb, mint ha felhívjuk azt a személyt / azokat a személyeket, akit vagy akiket a jelölt megnevezett, hiszen nem véletlenül őket adta meg, hogy referenciát adjanak az eddigi munkáiról. 
A szervezeteknek olyan alkalmazottakra van szükségük, akik jó hatással vannak egymásra, fel tudják emelni egymást, pozitív hatással vannak egymásra. Ha egy személy hajlamos és képes önzetlen mentorációra, az dominó-szerű hatással lehet a szervezetre és pozitívan befolyásolja a közösséget, valamint a munkavégzést is. 


4) ,,Kérdezze meg Ön saját magától, hogy szívesen csinálna-e a jelölttel közös szabadidős programot!”

Ha a válasz igen a fenti kérdésre, akkor minden bizonnyal pozitív benyomást tett Önre a jelölt személyisége is, nem csak a szakmai tapasztalata és a kompetenciái.


Kövessen minket Facebook -on és LinkedIn -en is!




Inspiráció és forrás: https://ideas.ted.com/5-interview-questions-that-will-help-you-hire-better-people/