2019. július 4., csütörtök

Vezetői kihívás: Hogyan építsünk csapatot?





Egy jó vezető tudja, a jó csapat felépítése nem pusztán annyiból áll, hogy néhány embert kinevezünk egy csoportnak, és megkérjük őket, hogy ugyanazért a célért dolgozzanak.







Jó csapatról akkor beszélünk, ha a csapat minden tagjának közös a motivációja a célok elérésében, a vezető pedig értékeli az egyének hozzájárulását a közösen elért sikerhez. Ám attól, hogy egy team-et tehetségek alkotják, még nem nevezhetők automatikusan jó csapatnak. A team-nek folyamatosan kell törekednie a legfontosabb céljaik megvalósítására, és biztosítani kell a bizalmat, a biztonságot és az elfogadást mindenki részére.
Más szavakkal: az eredményeknek és a tagok kapcsolatának mindig egyensúlyban kell lenniük. Ha egy vezető ezt képes fenntartani a csapatában, nemcsak hatékony és eredményes is lesz. 

De vajon mire van szüksége egy vezetőnek egy olyan csapat építéséhez, mely eredményes és lehetőséget ad a csapaton belüli kapcsolatok fejlődéséhez?

Célok:

A célok megteremtése biztosítja az egyértelműség, a hangsúly, a nagyobb teljesítmény, a szakmai fejlődés és az elszámoltathatóság előnyeit. A célok vezetik a csapatot, lehetővé téve számukra, hogy megértsék, hol vannak most, hogy meghatározzák, hová akarnak menni. A célok teremtik az identitást: a közös cél az, ami egy csapatot alkot. Egységes cél nélkül a csapat fejlődése lekorlátozódik. Ez a következő elemeket foglalja magában:


  • Szándék - A csapat és a projekt alapvető szándékai.
  • Értékek - A hiedelmek halmaza, amely a mindennapi viselkedésünket vezeti.
  • Csapatcélok - Mit akarunk elérni; az eredmény leírása egy adott időpontban.
  • Egyéni célok – ezeket fel kell áldozni a csapat céljai érdekében



Szabályok:

A csapattagok felelősségének és feladatainak egyértelművé tétele a hatékonyság és eredményesség érdekében. Mindenkinek világos képet kell kapnia arról, hogy ki mit csinál és hogy ezért milyen mértékű felelősséget vállal. Létfontosságú, hogy a csapat tagjai együttműködjenek egymással és a lehető leghatékonyabban tudjanak együtt dolgozni.


Munkafolyamatok:

A döntéshozatalra, a konfliktuskezelésre, a problémamegoldásra, a kommunikációs eljárásokra- a teljesség igénye nélkül. A világos és hatékony folyamatok meghatározása támogatja a csapat céljait és a munkavégzését. A folyamatok mennyisége és típusa az allábiak függvénye:


  • Döntéshozatal - Hogyan dönt a csapat kollektíven? Milyen döntéseket hoznak?
  • Priorizálás - Hogyan rangsorolja a csapat az erőforrásokat a legfontosabb céljainak eléréséhez?
  • Konfliktuskezelés – Mi a leghatékonyabb módszer a konfliktusok kezelésére a csapaton belül?
  • Tanulás - Hogyan fejlődhetnek a csapat tagjai?


Személyesség:

A csapatnak eredményközpontúnak kell lennie a siker elérése érdekében. Ez azonban nem elegendő hosszú távon. A kizárólag a feladatokra való összpontosítás rövid ideig működhet, de hosszú távon ezek rontják a csapat eredményességét. A vezetőknek nagy hangsúlyt kell fektetniük a csapat kiépítésébe az egyensúly megtartása érdekében. Íme, néhány ötlet ehhez:


  • A győzelem megünneplése – gyakran előfordul, hogy a csapatok a következő feladatra és célra összpontosítanak anélkül, hogy elismernék a saját sikereiket, győzelmüket, pedig nagyon fontos megemlékezni a közöse megvalósított sikerekről.
  • Hála fontos időt szánni arra, hogy a az elismerést a csapat tagjai is megkapják.
  • Együttműködés - a vezetőknek hangsúlyozniuk kell az együttműködés fontosságát.
  • Csapatépítés - A hatékony csapatépítő tevékenységek kiválóan alkalmasak arra, hogy a munkavállalók körében az egységesség érzését fejlesszék.

Kérjük, ha tetszett a bejegyzés, ossza meg ismerőseivel is! Ha a jövőben is szívesen olvasna hasonló cikkeket, kövessen minket Facebook-on és LinkedIn-en is!

Az Evolution Consulting Kft.-ről, a hrMaster szoftverről és egyéb szolgáltatásainkról ide kattintva tájékozódhat.



forrás: https://www.linkedin.com/pulse/leaders-challenge-how-develop-teams-have-strong-drive-gambill-sphr/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése