2015. május 19., kedd

2015 TOP 5 kihívása HR területen


Tudja Ön, mik lesznek 2015 legnagyobb kihívásai HR területén?

A 2014-es év lezárult, de nincs kétség, hogy az idei év is számos változást, új trendet hoz magával, amelyre a HR szakembereknek kellő körültekintéssel kell felkészülniük.

Az alábbiakban összefoglaltuk az idei év legfontosabb változásait! 


1. Még több jogszabályi változás

A 2015-re vonatkozó költségvetésről szóló javaslat többek között a béren kívüli juttatások adózását is érinti, amely miatt idén is nagy figyelmet kell fordítani a HR-eseknek a cafeteria tervek kidolgozására a vállalat költséghatékonysági szempontjait figyelembe véve.
A javaslat szerint a következők módosulnak januártól:
  • éves 200.000 Ft-ig a béren kívüli juttatások közterhei, és egyedi korlátai változatlanok maradnak, a juttatás értékének 1,19-szerese után összességében 35,7% -16% SZJA és 14% EHO - közterhet kell fizetni.
  • 200.000 és 450.000 Ft között a 35,7% adóterhelés csak a SZÉP-kártyák esetében marad fent, más béren kívüli juttatások 51,17%-os közterhet viselnek. Ez azt jelenti, hogy a juttatás értékének 1,19 szerese után 16% SZJA-t és 27% EHO-t kell fizetni.
  • változatlan az eddig is magasabb közterhet viselő, és az adómentes juttatások köre.

2. Mobiltelefonok előtérbe kerülése

A 2015-ös év magával hozza a mobiltelefonon való álláskeresés trendjét is. A Forbes adatai alapján Amerikában az álláskeresők 83%-a használt már mobilt egy új állás böngészésére, és 45%-a már pályázott is állásra okostelefonon keresztül. Mindez nem is meglepő, hiszen a munkaerőpiacon megjelenő fiatal Y generáció már a mobilokon és tableteken nőtt fel, amelynek köszönhetően természetesnek veszi a modern technológiák kezelését.
A HR-eseknek éppen ezért követni kell az álláskeresési trendeket, amennyiben a fiatal, iskolapadból kikerülő és friss szakmai tudással rendelkező tehetségeket szeretnék megszerezni és hosszú távon megtartani. A vállalatoknak célszerű az álláskeresésre alkalmas mobil applikációt kialakítani.

3. Közösségi oldalakon való jelenlét felerősödése

A népszerű vállalati brand kiépítésére mindig kiemelt figyelmet kellett fordítani, hiszen ez jelentősen megkönnyíti az ambiciózus munkavállalók megtartását, illetve a kiváló szakemberek vonzását. A vállalatok éppen ezért egyre több vállalati kultúrával kapcsolatos blogbejegyzést, illetve közösségi oldalfrissítést osztanak majd meg, hiszen az álláskeresők szívesebben jelentkeznek olyan céghez, amelyről hiteles információval rendelkeznek.
A toborzás-kiválasztásban felértékelődnek a közösségi oldalak, így pl.: a LinkedIn, illetve a Facebook is, ahol egyre több álláshirdetéssel találkozhatnak a jelentkezők.

4. Magas fluktuáció

Már az utóbbi évekre is egyre jobban jellemző volt a folyamatosan álláskeresés, de idén még inkább felerősödik a trend. A munkavállalók függetlenül attól, hogy rendelkeznek biztos munkahellyel vagy sem, új állás, jobb pozíció reményében keresgetnek. A Forbes adatai alapján a munkavállalók 86%-a kutat új állás után, de a vállalatok mindössze harmada van felkészülve az állásváltások miatt bekövetkező fluktuációra.
A trend kiváltó oka a gyors technológiai fejlődés, melyet nemcsak az álláskeresők, hanem a toborzók is könnyen kihasználhatnak, annak érdekében, hogy megtalálják és magukhoz csábítsák a tehetségeket.

5. Középpontban a HR szoftverek

A HR területen óriási technológiai változásoknak lehetünk tanúi az elmúlt években, és ez a tendencia folytatódik. Az újfajta felhőalapú HR rendszerek nemcsak költséghatékonyak, gyorsak, hanem egyre jobban illeszkednek a vállalati folyamatokhoz. Mindezek pedig lehetővé teszik a HR-es kollégáknak, hogy egyensúlyba állítsák az időbeosztásukat, megszabadítsák magukat az időrabló tevékenységektől.


A HR szakemberek arra fognak fókuszálni, hogyan tudják a legmodernebb online HR szoftvereket a leghatékonyabban kihasználni annak érdekében, hogy a teljesítménymenedzsment még aktuálisabb és dinamikusabb legyen, a munkavállalók továbbképzése a szükséges időpontban történjen meg, támogassák a változások kezdeményezőit, és kapcsolatot tartsanak a munkavállalókkal…

Kép: KROMKRATHOG, FreeDigitalPhotos.net

Kérdése van? Vegye fel velünk a kapcsolatot!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése